Grécko plánuje emisiu dlhopisov v hodnote dvoch miliárd eur

02.04.2014 Celý región

Atény 2. apríla (TASR) - Grécka vláda onedlho vystúpi z druhého záchranného programu.

Dva záchranné balíky od zahraničných veriteľov umožnili krajine vyhnúť sa štátnemu bankrotu a pomáhali jej od roku 2010 udržať sa nad vodou. Kabinet v Aténach by chcel ďalšie peniaze na chod štátu získať na trhoch, preto plánuje emisiu dlhopisov v hodnote 2 miliárd eur. Uviedla to agentúra Bloomberg s odvolaním sa na tri zdroje z gréckeho kabinetu.

Podľa jedného z týchto zdrojov, ktoré nechcú byť menované, jediné, o čom sa zatiaľ kabinet nerozhodol, je termín emisie.

A iný grécky predstaviteľ pre americké noviny Wall Street Journal nevylúčil ani ďalšiu emisiu dlhopisov. Atény vraj dúfajú, že sa im podarí získať v tomto roku na finančných trhoch až 5 miliárd eur.

Grécky minister financií Jannis Sturnaras v utorok (1.4.) vyhlásil, že aukcia dlhopisov by umožnila Grécku pokryť jeho celkové finančné potreby v tomto roku: "Menšia emisia dlhopisov s kratším termínom splatnosti, napríklad troj- či päťročným, niekedy v 1. polroku tohto roka, by tiež prispela k pokrytiu finančných potrieb Grécka," povedal Sturnaras novinárom po skončení stretnutia ministrov financií eurozóny.

Termín aukcie bude závisieť od podmienok na trhu a vláda o ňom definitívne rozhodne až po tom, keď splní všetky podmienky pre uvoľnenie ďalšej splátky z úveru vo výške 6,3 miliardy eur. Okrem toho Grécko dostane zo záchranného programu ešte dve splátky, každú vo výške 1 miliardy eur.
 

Vyberte región